Saturday, April 14, 2007

Patrick Suskind

Parfumul este unul dintre cele mai reuşite romane ale sfârşitului de secol XX. Îl atrage pe cititor atât la nivelul formei, cât şi la cel al conţinutului. Romanul urmăreşte destinul lui Jean-Baptiste Grenouille, de la naşterea sa într-o piaţă de peşte a Parisului, până la moartea sa în acelaşi loc, aproape 30 de ani mai târziu. Acţiunea este plasată în secolul al XVIII-lea, un secol al "geniilor monstruoase", cum îl numeşte naratorul, Grenouille fiind unul dintre acestea. Încă de la naştere acestui individ îi lipseşte o caracteristică comună tuturor oamenilor: mirosul propriu, însă are una superioară: un foarte bine dezvoltat simţ al mirosului. Dacă el nu miroase, poate, în schimb, mirosi şi analiza orice aromă din aer, poate descompune "atomic" orice miros, uneori de la multe mile depărtare. Trece de mai multe ori pe lângă moarte, învingând boli care pe alţii i-ar fi răpus, încăpăţânându-se să trăiască. Ajunge ucenic la un vestit parfumeur, unde învaţă modalităţi de extragere a esenţelor aromatice din plante, şi îşi propune să creeze el însuşi un parfum unic, sublim, cu ajutorul căruia să poată domina lumea. Întreg universul lui Grenouille este construit pe baza mirosului, acesta fiind principiul ordonator. "Cel ce stăpâneşte simţul mirosului stăpâneşte lumea" este motto-ul romanului. În final, reuşind să realizeze acest parfum unic, înţelege deşertăciunea faptelor sale, drept pentru care "se oferă" unor canibali, care îl sfâşâie. Romanul merită citit (lectura nu este una dificilă) mai ales pentru a observa modul de construire a universului interior al textului,un univers olfactiv, diferit de cele consacrate, vizuale.
Un alt roman al lui Patrick Suskind este Porumbelul. Acest micro-roman prezintă starea de nelinişte provocată unui bătrân de apariţia unui porumbel pe holul din faţa cămăruţei sale. Timp de câteva zeci de ani bătrânul şi-a petrecut fiecare zi în acelaşi mod, rutinat, lipsit însă de griji sau aventuri "deranjante". Iată însă că apariţia acestei păsări este de ajuns pentru a-i da peste cap întreaga viaţă. Cititorul este pus în faţa gândurilor personajului şi descoperă încet-încet temerile acestuia. Ca un adevărat magician, autorul reuşeşte să îl atragă în interiorul universului textului pe cititor, pentru a-i da drumul, schimbat, în final.

1 comment:

Mary Flood Jones said...

Foarte dragut surprinsa esenta romanului, de precizat ca in final el nu "se ofera" unor canibali in adevaratul sens al cuvantului...acestia il devoreaza de viu because of the "axe effect" :P